Scriptieprijs

Winnaars Scriptieprijs voor het platteland 2024

November 2024: Suzanne Willemsen wint landelijke Scriptieprijs voor het platteland HBO met onderzoek naar gemeenschapsleven in kleine kernen. Anouk Samarasinghe wint Scriptieprijs voor het platteland WO voor onderzoek naar de rol van lokale ondernemers in dorpsgemeenschappen

Suzanne Willemsen uit Vilsteren is in de categorie HBO uitgeroepen tot winnaar van de Scriptieprijs voor het platteland, uitgereikt tijdens het 10e PlattelandsParlement in Assen zaterdag 9 november 2024. Willemsen, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ontving de prijs voor haar scriptie "Kleine Kern, Grote Gemeenschap", waarin ze onderzoekt hoe ruimtelijke interventies het gemeenschapsleven in kleine dorpen kunnen versterken, ondanks de druk die het verdwijnen van voorzieningen met zich meebrengt.

Over het onderzoek

In haar onderzoek legt Willemsen de vinger op een belangrijk probleem: de toenemende centralisatie van voorzieningen naar grotere kernen en steden, waardoor ontmoetingsplekken in kleine dorpen verdwijnen. Met het verdwijnen van deze voorzieningen komen ook de sociale cohesie en de gemeenschapszin onder druk te staan. Willemsen richt zich specifiek op Vilsteren, waar ze ontwerpend onderzoek uitvoerde om te verkennen welke ruimtelijke elementen kunnen bijdragen aan een levendige gemeenschap, ook zonder de gebruikelijke voorzieningen.

De centrale vraag die zij zich stelde was: Hoe kan een ruimtelijke interventie bijdragen aan het verrijken van het gemeenschapsleven in Vilsteren? Willemsen’s onderzoek resulteerde in een suggestie voor ruimtelijke oplossingen die kleinschalige ontmoetingen mogelijk maken en gemeenschapszin versterken. De jury was onder de indruk van haar onderzoek aanpak waarin ze tot de haarvaten van de lokale samenleving wist door te dringen.

Anouk Samarasinghe is bekroond met de Scriptieprijs in de categorie WO voor haar onderzoek "Psychologen of ondernemers? Verhalen van ondernemers" aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samarasinghe onderzocht hoe lokale ondernemers in plattelandsdorpen bijdragen aan het gemeenschapsgevoel en daarmee aan de leefbaarheid in dorpen met een afnemende en vergrijzende bevolking.

Over het onderzoek

In plattelandsdorpen spelen niet alleen publieke voorzieningen zoals dorpshuizen en scholen een belangrijke rol in de sociale cohesie, maar ook private voorzieningen zoals de lokale bakker, supermarkt en kledingwinkel. Samarasinghe interviewde zeven ondernemers uit een dorp in de gemeente Het Hogeland en ontdekte dat hun winkels een waardevolle sociale functie vervullen. Door persoonlijke klantenservice, betrokkenheid bij gemeenschapsevenementen en het stimuleren van sociale interactie tussen dorpelingen, dragen deze ondernemers bij aan het gemeenschapsgevoel. Deze ondernemers ondersteunen het dorpsleven actief en zien het versterken van het gemeenschapsgevoel als essentieel voor de leefbaarheid van hun dorp.

Belang van de scriptieprijs

De Scriptieprijs voor het platteland van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) stimuleert vernieuwend onderzoek naar thema’s die voor plattelandsgemeenschappen van groot belang zijn. Met haar focus op de sociale rol van lokale ondernemers brengt Samarasinghe waardevolle inzichten in hoe ondernemers zelf hun bijdrage ervaren aan het dorpsgemeenschapsgevoel, en hoe zij onmisbare steun zijn in het sociale leven van het dorp. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van haar onderzoeksopzet en de gepresenteerde resultaten.

Toekomstig onderzoek

Samarasinghe’s onderzoek werpt tevens nieuwe vragen op, zoals hoe bewoners zelf de bijdrage van lokale ondernemers ervaren. Dit vervolgonderzoek kan verder verhelderen hoe ondernemers en bewoners elkaar kunnen versterken, en zo bijdragen aan vitale dorpen in Nederland.    

Belang van de scriptieprijs

De Scriptieprijs voor het Platteland, georganiseerd door de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK), stimuleert jong talent om bij te dragen aan het behoud en de vernieuwing van plattelandsgemeenschappen. Met haar creatieve en oplossingsgerichte benadering geeft Suzanne Willemsen een waardevolle bijdrage aan de landelijke discussie over gemeenschapskracht en leefbaarheid in kleine dorpen.