Dagverslag; Inspirerende ontmoetingen en ideeën tijdens het 10de PlattelandsParlement

|   PlattelandsParlement

Het PlattelandsParlement vierde zaterdag 9 november haar 10de editie. De gasten, afkomstig uit alle hoeken van het land en daarbuiten, werden ontvangen in de centrale ontvangstruimte, die al snel het bruisende hart van de bijeenkomst werd. De deelnemers maakten zich klaar voor een inspirerend programma vol sessies, gesprekken en ontmoetingen. Bekijk de aftermovie op ons Youtubekanaal!

In de Statenzaal – van waaruit je volledig zich hebt op de omgeving - opende dagvoorzitter Eric van Oosterhout de dag met een warm welkom, waarna zangeres Martijje Lubbers de zaal liet meezingen met het ‘Lied van het Platteland’. Mieke Damsma (Voorzitter LVKK) en Yvonne Turenhout (Gedeputeerde provincie Drenthe) gaven het startsein en benadrukten de koppositie van Drenthe op het gebied van collectieve initiatieven en wonen, iets om trots op te zijn. Damsma riep de zaal op om actief deel te nemen en samen te bouwen aan het Plakkaat van het Platteland – een dynamisch manifest dat door de deelnemers gedurende de dag zou worden aangevuld in het creatieve atelier. Deze gezamenlijke creatie beloofde hét symbool van de dag te worden, met bijdragen van alle aanwezigen. “Middels het Plakkaat van het Platteland willen we krachten bundelen zodat we van elkaar kunnen leren” aldus Damsma.

Al snel werd de eerste spreker aangekondigd: Kees Klomp, bekend om zijn krachtige pleidooi voor een duurzamer en mensgericht economisch systeem. In zijn keynote vertelde hij hoe juist het platteland een cruciale rol kan spelen in de aanpak van de ecologische crisis. “De toekomst is lokaal, samen en kleinschalig” benadrukte hij, wat de zaal aan het denken zette over hun eigen bijdrage aan de transformatie van hun omgeving. “Mensen zijn van nature op zoek naar zingeving; dit koop je niet in spullen, maar in immateriële ervaringen.” Zijn woorden zette mensen aan het denken maar brachten ook een inspirerende energie die tijdens de sessies voelbaar bleef.

De dag werd verder verrijkt met de sessies waarin actuele thema’s aan bod kwamen, zoals het bouwen van je eigen plattelandstoets en het onderzoeken van obstakels om die vervolgens tot spektakel te transformeren. Studenten pitchten hun scripties en in het creatieve atelier werd het lied verder verfijnd. In deze inspirerende sessie ontstond bijvoorbeeld de nieuwe zin voor het lied die tot de verbeelding spreekt: “ontmoet je elkaar in het huis van ons dorp”. Voor het eerst verdedigt promovendus Maarten Koreman zijn proefschrift niet alleen voor professoren, maar voor de hele samenleving. Onderling werden de tips heen en weer gegeven tijdens de sessies, zoals: “Ga in gesprek met mensen op wijk- en buurtniveau,” “Maak gebruik van de kennis en ervaring die al binnen netwerken aanwezig is,” en “Houd er rekening mee dat de praktijk vaak anders verloopt dan verwacht. Bij tegenslagen is het belangrijk om jezelf te herpakken en door te gaan.”

Na de inspirerende tweede ronde kwam iedereen weer bijeen voor een serie afsluitende highlights in de Statenzaal. De LVKK Scriptieprijs werd uitgereikt als erkenning voor jong talent dat zich inzet voor de toekomst van het platteland. Suzanne Willemsen, student master architectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, won de prijs voor het hbo. Anouk Samarasinghe, student bachelor sociale geografie en planologie aan Rijksuniversiteit Groningen is de winnaar voor het WO. Daarna volgde een debat onder leiding van journalist Lyanne Levy, waarin vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen hun visie deelden op de rol van Den Haag in plattelandsontwikkeling. Het debat werd gehouden tussen Rico Schans (wethouder gemeente Midden-Drenthe - Gemeentebelangen BBB), Yvonne Turenhout (Gedeputeerde provincie Drenthe PvdA), Roelien Kamminga (Tweede Kamerlid VVD) en Elke Slagt-Tichelman (Tweede Kamerlid Groen Links). Via het debat kwam  de roep om samenwerking tussen lokaal, provinciaal en landelijk naar boven en werd duidelijk dat een gedeelde ambitie van onderop nodig is om het platteland te versterken.

Het slotakkoord van de dag was de onthulling van het Plakkaat van het Platteland. De bijdragen van de deelnemers werden samengevoegd tot een eerste versie, met woorden die de kern van de bijeenkomst raakten. Mieke Damsma en de deelnemers aan het debat nam het plakkaat in ontvangst en riep iedereen op om deze gedeelde waarden verder te verspreiden en te waarborgen. Op plakkaatvanhetplatteland.nl lees je hoe je mee kan doen om het plakkaat met zijn allen te blijven ontwikkelen, voor zowel inwoners, initiatiefnemers als politiek en professionals in de overheid.

De dag werd afgesloten met het ‘Lied van het Platteland’, waarbij de aanwezigen samen zongen onder begeleiding van Martijje Lubbers met als belangrijk slotakkoord; “Want de grootste kracht zit in klein”. Een inspirerende afsluiting van een dag vol ontmoetingen, inzichten en een nieuwe gedeelde missie voor het platteland. Het lied wordt eind november gelanceerd via Linkedin en plakkaatvanhetplatteland.nl. Tijdens de borrel werd er nog volop nagepraat en al voorzichtig vooruitgekeken naar de volgende editie – maar vooral: naar wat er in de praktijk gebracht gaat worden. Het PlattelandsParlement toonde vandaag aan dat het platteland barst van de ideeën, energie en de wil om voorop te lopen in de toekomst.