‘Anders denken, anders doen en zo een geluksregio creëren waar iedereen mee kan doen’, dat zag de jury in Mariënvelde. Hier werd in 2016 een Brede Maatschappelijke Voorziening tot stand gebracht. Toen ook duidelijk werd dat het dorpshart moest worden opgewaardeerd, werd er een plan gemaakt door de ‘Pleinplanners’. De kern van Mariënvelde onderging een transformatie waardoor er een echt dorpshart ontstond met, naast ruimte voor parkeren en de jaarlijkse kermis, ruimte om te bewegen en te spelen. Ook zijn er maatregelen getroffen om het plein klimaat adaptief en meer bio divers te maken. De gehele ruimte is nu een aantrekkelijke plek voor jong en oud.
'Veel partijen en veel acties’, oordeelde de jury, ‘maar dan heb je ook wat’. In de BMV is ruimte voor sport, spel en ontmoeten. Het is de locatie van Zorgcorporatie Mariënvelde die zorgt voor dagbesteding aan ouderen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. En het is een inloopvoorziening voor dorpsbewoners waar ook activiteiten voor ouderen plaatsvinden om eenzaamheid te voorkomen. De jury heeft veel waardering voor alles wat dit dorp en de inwoners tot stand hebben gebracht. Met dit jaar extra aandacht voor het thema zorg zal het geen verbazing wekken dat Mariënvelde met de Dorpsvernieuwingsprijs naar huis gaat.
Veel waardering had de jury ook voor de andere twee finalisten. In Vledder werd met een zorgvisie de basis gelegd voor een inclusieve dorpsgemeenschap met een Informatie & Contactcentrum voor Welzijn en Zorg ‘Naobuur’, de bouw van woonzorgcentrum De Borgstee, het project ‘omkiek’n noar elkaor’ en de Stichting NaobuurTbus. Met geld uit de gemeenschap kon het woonzorgcentrum van de grond komen. In Grijpskerk zag de jury in De Nieuwe Wierde een warm kloppend hart van het dorp. Hier kon dankzij gemeenschappelijke inspanningen voorkomen worden dat het woonzorgcentrum zou verdwijnen. Er staat nu een MFC met een zorgcentrum, waar ook de Openbare Bibliotheek, een kapper, de historische vereniging, studenten en bewoners van het zorgcentrum en de aanleunwoningen een plek hebben gevonden
Voorzitter van de jury voor de Dorpsvernieuwingsprijs is Elles Bulder, lector Leefomgeving in Transitie, Hanzehogeschool. De prijs werd uitgereikt tijdens het symposium Zorg op het Dorp. Lees hier het volledige juryrapport. Bekijk hier een verslag van de bijeenkomst, gemaakt door Jeroen Verhelst.